Naast een dierenpaspoort moeten de dieren ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en ze moeten te identificeren zijn met een chip of tatoeage. Neemt u uw hond mee op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta of Zweden, dan moet bij uw huisdier ook een aantal maanden voor vertrek een bloedtest afgenomen worden. Uw dierenarts kan de bloedtest afnemen.
Op reis
Veel honden en hun baasjes trekken er graag samen op uit. Een wandeling in het bos of op het strand. Op vakantie. Of naar de dierenarts... Zo nu en dan ontkomt u er niet aan om uw hond mee te nemen in de auto of in het openbaar vervoer. De spreuk "Jong geleerd is oud gedaan" is zeker van toepassing. Meestal gaat het goed. Een enkele hond heeft echter last van wagenziekte. In dat geval kan een reistabletje uitkomst bieden of een homeopatisch middel, zoals bijvoorbeeld Bach Rescue Remedie. De dosering kunt u afstemmen met uw dierenarts of apotheker.
In de auto dient de hond zijn vaste plaats te hebben. In een bench of op de achterbank, in ieder geval dient de hond vast te zitten. Net zoals dat voor de andere inzittenden geldt. Voor de betere merken benches zijn er stootkussens beschikbaar, die de eerste schok kunnen opvangen. Een veilig gevoel in geval van een aanrijding of bij transport per vliegtuig. Let er op dat er voldoende frisse lucht beschikbaar is en dat de hond in de schaduw kan liggen. Laat de hond nooit alleen achter is de auto, zeker niet als de zon op de auto schijnt. Vergeet niet dat uw hond regelmatig water nodig heeft. En zijn behoefte moet doen! Eenmaal op de plaats van bestemming wordt de hond rustig uit de auto gehaald. Indien nodig meteen aanlijnen en dan pas uit de auto! Vervolgens tenminste een paar minuten iets leuks doen. Dat is de beloning: Reizen is leuk!
Gaat u op reis naar het buitenland dan dient u zich te informeren over de regels voor de landen van doorreis en in het land van uw bestemming. Voor de landen van de Europese Unie zijn de regels samengevat in onderstaande document. Voor andere Europese landen vind u links naar websites die u verder kunnen helpen. Ook op dit punt kan uw dierenarts u informeren over de noodzakelijke vaccinaties en eventuele quarantaine maatregelen.
Dierenpaspoort
Als u uw hond op vakantie wilt meenemen, heeft u voor het reizen binnen en buiten de Europese Unie (EU) een dierenpaspoort nodig. U kunt het dierenpaspoort aanvragen via uw dierenarts.
Binnen de EU
Buiten de EU
Neemt u uw hond mee op vakantie buiten de EU, dan moet u rekening houden met een dierenpaspoort, inenting en identificatie van uw huisdier. Ook moet u er rekening mee houden dat landen buiten de EU eigen regels hebben voor het meenemen van huisdieren op vakantie. Zo kan in sommige landen een dier niet eerder toegelaten worden dan na een langdurig verblijf in quarantaine.
U kunt het beste contact opnemen met de ambassade van het betreffende land voor meer informatie over de eisen die gesteld worden voor het meenemen van huisdieren op vakantie.
Regels bij vervoer van een land buiten de EU naar een EU-land
Als u een huisdier van een land buiten de EU wilt meenemen, moet uw dier aan een aantal voorwaarden voldoen. Via het informatiesysteem Import Veterinair Online (IVO) op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) kunt u nagaan of import van uw huisdier mogelijk is.
Meer informatie
Voor meer informatie over het vervoer van dieren kunt u terecht bij de VWA.
- Huisdieren uit landen buiten de EU
- EU-dierenpaspoort
- Informatiesysteem Import Veterinair Online (IVO)
- Ambassades en consulaten
Luchtvaartmaatschappijen